O NAMA


Sportsko karting udruženje ” BEOKART ” (SKUB) Beograd

Istorija

Na kartodromu Ada Huja u Beogradu, na sportski “Dan izazova” 28. maja 2008. godine, sreli su se sasvim slučajno sa jedne strane iskustvo (pok.Miloš Mirković, Vladica Šljivić i Dušan Tomić) i sa druge mladost (Nebojša Prokić, Milan Markov i Mile Živanić). Spoj iskustva i mladosti doveo je do formiranja karting skupa, koji je zahvaljujući ostalim prisutnim prijateljima istog trenutka prerastao u nešto više od jednog običnog dana sa par vožnji rentiranih kartinga.

Ova grupa entuzijasta, zaljubljenika u ovu disciplinu auto sporta, odmah je našla zajednički jezik i rodila se ideja o šampionatu koji bi mogao biti dostupan svima i tako je ubrzo nastala

Karting Amaterska Liga /KAL/ Beograda.


Sportski žurnal, 19.06.2008


Nošeni poletom novoformirane lige, želeli smo da probamo i nešto više. Pored poznatih staza u Beogradu, krajem te 2009-te postojala je samo jedna staza koja je bila optimalna za vožnju kartinga, a to je bila staza u Kuli kraj Vrbasa. Staza je postojala, ali nije bilo kartinga na njoj. U tom trenutku nam je samo nebo bilo granica. Uradili smo ono što niko nikada pre nas nije – prvi smo “rentale”, pozajmljene na samo 1 dan sa Autokomerc karting centra, spakovali u kombi, odvezli u Kulu i tamo organizovali takmičenje sa lokalnim ljubiteljima brzine. To je bio prvi Amaterski Karting Kup van teritorije Beograda.

Želja je bila da se tako bezmalo svakog vikenda predstavlja karting kao sport u mestima širom Srbije, da se približi pre svega mladima kao disciplina koja se zove osnovnom školom auto-sporta. Na žalost, želje i volje je bilo, ali ne i mogućnosti za dalju realizaciju ove ideje.


Sportski žurnal, 01.11.2009


Tokom godina, učešće preko stotinu građana koji su se nadmetali na različitim takmičenjima, bili su potvrda dobrih ideja osmišljenih sada već daleke 2008. godine. Nakon pet sezona druženja, kako na stazi tako i van nje, osnivači KAL-a su prepoznali trenutak i uočili potrebu da se njihov višegodišnji rad kruniše i ozvaniči osnivanjem beogradskog karting udruženja.

Tako se pocetkom 2011. godine počinje sa osnivanjem Sportsko Karting Udrženja “BEOKART” , sa ambicijama da se kultura karting sporta, takmičenja i pre svega druženja nastavi i u godinama koje su pred nama.


Osnivanje SKUB-a


Osnivanjem BEOKART-a želeli smo da postavimo zdravu osnovu pre svega za razvoj i afirmaciju karting sporta u Beogradu i Srbiji u opšte. Takođe, želja je bila da podstaknemo edukaciju i rad sa mladima delovanjem u oblastima auto-moto i posebno karting sporta, saobraćajne kulture i bezbednosti u saobraćaju.

Važno je napomenuti da je Udruženje osnovano u službi građana, a ne takmičarskih klubova. Vrata Udruženja su uvek otvorena za prijem novih članova, ali i za pomoć svih onih koji sebe prepoznaju kao nekoga ko može doprineti realizaciji postavljenih ciljeva.


Auto magazin, 09.2009.


Tako je bilo sve do 2018. godine kada smo otišli korak dalje, korak o kome su mnogi samo maštali.

Skupivši pre svega puno volje, a onda i sredstava kako ličnih tako i dobrih ljudi koji su nas razumeli i podržali, prvi put smo `branili` boje naše zemlje na trci izdržljivosti (endurance) u trajanju od 12 sati, na stazi u Kyustendilu u Bugarskoj. Bez iskustva u trkama ovakvog formata, kao ni do tada, nismo znali za strah već smo dali poslednji atom snage kako bi dostojno predstavili naš noformirani Beokart GP Racing tim. Kao što je na početku bilo vredno pomenuti osnivače Udruženja, tako se od zaborava trebaju sačuvati i članovi ovog mladog tima (Bojan Matić, Bojan Poznanović, Andrija Dinić, Nebojša Prokić – kapiten tima i Marko Đoković – šef tima).Na stazi smo direktno odmerili svoje vozačko umeće sa Vitantonio Liuzzijem, bivšim vozačem Formule 1 i Martinom Choyem, bivšim vozačem Moto GP-a. Kao da oni nisu bili dovoljni, pa je u trci učestvovao i najbolji endurance tim današnjice ATR Team Brask, koji je u sastavu Colin Brown, Fabio Paoleschi i pomenuti Liuzzi jurio svoju 250-tu endurance pobedu ! Kakva je trka bila, govori u prilog činjenica da je ovaj vrhunski tim završio na drugom mestu.

Što se našeg tima tiče – Uspeli smo ! Završili smo ovu zahtevnu trku u plasmanu, a to nas je ohrabrilo za naredne trke ovakvog i sličnog formata koje smo kasnije vozili na evrospkim stazama braneći boje naše zemlje i našeg Udruženja.U godinama pred nama očekuju nas novi izazovi i još zahtevnije trke, kako životne tako i one na stazi, ali uvek spremni da ih sa velikom voljom prihvatimo i uz podršku jedni drugima pobedimo kao i do sada.

Trkamo se !

Osnivači KAL-a & BEOKART-a


” Jedna trka ne čini šampionat, ali ga može odlučiti.