GP20-KAL-D3 | Vagić treći pobednik sezone

Još jedan takmičarski dan Karting Amaterske Lige, na kome je konkurencija za trijumf bila više nego jaka, a svaka pozicija se morala dobrano zaslužiti vozačkim umećem. Uprkos činjenici da je usled ponovne pretnje virusa COVID-19 veliki broj učesnika otkazao svoje učešće na sam dan takmičenja, razume se ne želeći da rizikuju svoje zdravsveno stanje, ipak se na stazi našlo 23 vozača, a dobili smo i trećeg ovosezonskog pobednika – Aleksu Vagića.

Takmičarski dan su otvorili takmičari Q2 kvalifikacione grupe. Najpre su Luka Kovinić i Đorđe Marojević, inače obojica debitanti u takmičenju, najbržim vremenima u kvalifikacijama obezbedili učešće u višem rangu takmičenja. Tako se preostalih 5 vozača našlo u  borbi za bodove grupe 3. U prvoj trci je trijumfovao Vojin Stojković, drugi je bio trećeplasirani iz kvalifikacije Dimitrije Švajner, a na trećem mestu je završio Aleksandar Kostić. Usledila je i druga trka dana, u kojoj Švajner beleži svoju prvu pobedu, Aleksandar Cvejić zauzima drugo mesto, a kao treći je kroz cilj prošao Stojković. Nakon sabiranja osvojenih bodova, Švajner je ubeležio i svoju prvu pobedu u okviru grupe na danu.

Usledile su Q1 kvalifikacije, koje su i ovoga puta bile popunjene maksimalnim propisanim brojem od 18 vozača, podeljenim u 2 grupe. Nakon održanih kvalifikacija, najbrži je bio Nikola Krstić, ali je zanimljivo da je najbrže vreme dana imao Pavle Smiljanić, vozeći krug 46.777 nešto kasnije u trci. Brojni dueli su vidjeni u okviru svih trka, koje je publika pratila na nogama uz puno emocija. Najpre je u prvoj trci prvi kroz cilj prošao Krstić, drugi Aleksa Vagić, a treći debidant Kovinić. U narednoj trci ubedljivo je trijumfovao Marko Rosić, drugi se plasirao Andreja Dinić, a treći Bojan Poznanović.

Usledila je glavna trka dana. Očekivanja su bila velika, a odmah nakon starta nekolicina vozača je prebrzo želela da reši trku već na prvom kočenju i došlo je do nekoliko kontakata. Odmah nakon gužve na startu, izdvojili su se Rosić i Vagić koji su vodili sjajnu borbu za prvu poziciju. Danak neiskustvu je platio mladi Rosić, kada je na izlasku iz jedne od krivina bio brži na gasu od Vagića, ali tako da je usledio kontakt pri kome Vagić `gubi` zadnji deo kartinga i time gubi prvu poziciju koju je u tom trenutku držao. U ovom poretku je trka i završena.

Po okončanju trke, shodno pravilniku, usledila je penalizacija od 5 sekundi Rosiću zbog nepažnjom izazvanog incidenta, koji je uzrokovao gubitak pozicije drugog takmičara, čime Vagić ipak završava kao prvi u klasifikaciji, Rosić pada na drugo mesto, dok kao treći završava Đorđe Štulić ispred Kovinića. Poredak vozača na kraju glavne trke dana ujedno je bio i poredak na kraju takmičarskog dana. U drugoj finalnoj trci Smiljanić je pitanje pobednika rešio već do kraja prvog kruga, a za njim su kariranu zastavu prošli Aleksandar Ilić i Marko Peković, a kompletni rezultati poslednje održanog dana se mogu videti na web sajtu Beokart-a, na adresi www.karting.rs u delu Tabele – KAL tabela.

Nakon ovog takmičarskog dana sledi još jedan, poslednji, dan ligaškog dela šampionata, na kome će vozači osvojiti svoje poslednje bodove i tako odrediti svoje pozicije pred play-off. Naredni trkački dan je predvidjen za 15/07 na Adi Huji, nakon čega sledi letnja pauza u KAL šampionatu do play-off-a u septembru. Tek, da leto ne bude bez trkanja, tokom avgusta održaće se i 2. ovogodišnji Karting KUP, kada će uslediti gostovanje na stazi u Jagodini.

 

GP20-KAL-D3-G1 | Pavle Smiljanić (helmet cam)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *