GP19-KAL-D4 | Prokić prvim trijumfom do prolećne titule

Poslednji takmičarski dan, u prvom delu sezone 2019, dao je trke kakve se retko vidjaju na našim prostorima. Vozači su bezmalo morali istovremeno i da napadaju i da brane pozicije, jer je uvek neko `iz drugog plana` čekao svoju priliku. Na kraju, kada su se sabrali bodovi, Nebojša Prokić je sa osvojenih 26 bodova konačno uspeo da zabeleži prvu pobedu u KAL-u ove sezone. Kao drugi, odnosno treći, završili su Bojan Matić i Mladen Simeunović sa osvojenih 24 boda, sa tim da je Matić klasifikovan na drugu poziciju zbog boljeg lasmana u glavnoj trci dana.

Nakon prvog dela dana nije izgledalo da će ishod plasmana biti kako je u uvodu opisano. Simenunović i Mišić su izašli kao pobednici prve dve trke, a kao drugoplasirani Dinić i Rašeta. Shodno tome, isčekivala se borba za sam vrh upravo ovih vozača. Matić je prvu trku završio kao treći, a Prokić tek kao četvrti, pa se njima nije davalo mnogo šansi u glavnoj trci dana. Medjutim, tako je izgledalo, ali sami vozači nisu delili to mišljenje. Prokić je startovao sa 7. pozicije i već do kraja prvog kruga se probio do 3. mesta. Simeunović je već na startu napravio značajnu razliku, dok ga je Matić nakon oštrog kočenja u prvoj krivini pratio na distanci. Sledeća tri kruga je Prokić smanjivao razliku za vodećima sve do 4. kruga kada uz najbrži krug dana uspava da obidje Matića. Potera za Simeunovićem je trajala još 4 puna kruga, da bi konačno uspeo da preuzme vodeću poziciju na 3 kruga do kraja trke. Odmah u narednom krugu i Matić napada i obalizi Simeunovića na istom mestu i na identičan način kao što je to krug ranije učinio i Prokić.

I za ostale pozicije su se vodile velike borbe. Konačno se i prisutna publika navijanjem i skandiranjem uključila u same trke. Svako je imao svog miljenika ili  favorita, tako da je pored staze bilo uzbudljivo koliko i na samoj stazi. Jedan vozač koga posebno treba pomenuti, obzirom na njegove šampionske ambicije, je Mihajlo Mladenović – doskorašnji lider šampionata, koji je nakon plasmana na 5. poziciju u 1. trci dana, zbog loših perfomansi kartinga , odustao u 2. trci zbog pucanja lanca.

Ovakav ishod doneo je Prokiću prolećnu titulu KAL-a (osvojena 83 boda) , kao i značajnu prednostu u Generalnom plasmanu Beokart GP-a. Što se nastavka sezone tiče, pored njega, direktno su se u play-off plasirali još i Nikola Krstić (79 bodova), Bojan Matić (77), Mihajlo Mladenović (69), Nikola Mišić (64) i Andrija Simunović (64). Prva rezerva GP1 grupe će biti Aleksa Vagić (51 bod) i upravo će ovi vozači u jesenjem delu u direktnim duelima odlučivati o ovogodišnjim šampionima, dok će ostali takmičari svoje učešće pokušati krunisati titulom pobednika GP2 grupe. Obzirom da je u drugom delu šampionata moguće osvojiti gotovo 2/3 ovogodišnjih bodova u KAL-u, pogledom na bodovne razlike, jasno je da će se svaka trka voziti kao da je baš ona odlučujuća !

Nastavak šampionata, nakon letnje pauze, predvidjen je za 11/09.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *